Informare privind aplicația APEL 112

Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat, pe 15 februarie 2019, aplicația APEL 112 pentru telefoanele mobile cu sisteme Android și iOS, capabilă să genereze informația de localizare și să transmită poziția geografică a telefonului. Aplicația folosește conexiunea de date (internet) și serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgență 112 informația de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conținând coordonatele geografice ale telefonului mobil. Aplicația este gratuită și poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicații Google Play (

) și AppStore (https://itunes.apple.com/ro/app/apel-112/id1444872263?mt=8) și nu necesită înrolarea utilizatorului într-un sistem informatic al SNUAU.

Mai multe facilități de transmitere a coordonatelor GPS la inițierea apelului 112 precum și modalitățile de descărcare a aplicației le puteți afla accesând link-ul https://www.stsnet.ro/ro/serviciu-localizare-apel-112.

Utilizarea aplicației Apel 112

La prima accesare a aplicație Apel 112 este necesar ca utilizatorul să accepte Termenii și Condițiile. Totodată, pentru a asocia informația de localizare la apelul către 112, utilizatorul trebuie să introducă în aplicație numărul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalată aplicația, pentru terminalele dual SIM.
La accesarea aplicației, pe ecranul telefonului se afișează latitudinea și longitudinea corespunzătoare poziției geografice în care se află acesta, în sistemul de coordonate WGS84, cu o rezoluție de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivalează cu o precizie de 1,1 metri la sol (precizia este limitată de caracteristicile receptorului GPS, o valoare tipică fiind 10 metri). La acționarea butonului Apel 112, aplicația va extrage și transmite informația de localizare în sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce conține informația de localizare (sau două, în cazul în care apelantul are un telefon dual SIM și a completat în aplicație ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer https. Prelucrarea informațiilor de localizare GPS recepționate în sistemul informatic al SNUAU va avea la bază asocierea acestora cu apelurile primite la numărul de urgență 112 de la același număr de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol https (similar cu prelucrarea informației de localizare primară de tip cellID). Dacă informația de localizare nu este transmisă automat în sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant și introduse și poziționate manual pe hartă,  de către operatorul 112.

Informare privind aplicația APEL 112